Opening fietspad van ‘grasfalt’ in Zevenaar

7-6-2018 Circulair fietspad in Zevenaar

Wethouder en gedeputeerde openen fietspad

Het Zevenaarse fietspad werd geopend door wethouder Koers van de gemeente Zevenaar en de heer Scheffer, gedeputeerde van provincie Gelderland. De gedeputeerde kwam daarvoor op de racefiets naar Zevenaar.

Eerste circulaire fietspad in Gelderland

Na een proef in Wageningen is dit het eerste circulaire fietspad in Gelderland dat gemaakt is van ‘grasfalt’ en ‘grasbeton’ uit de regio. En dat is niet het enige dat dit fietspad interessant maakt. Het proces, de samenwerking en de ‘Optimal Scan voor duurzame en circulaire wegen en paden’ (een voor dit circulaire fietspad ontwikkeld model) maken het fietspad speciaal.

Unieke samenwerking en educatietraject

Een aantal partners van Groene Allianties hebben voor het fietspad de handen ineen geslagen en het project opgepakt. KPM Civiel, NTP Groep, Rabobank Arnhem e.o. en gemeente Zevenaar werkten samen met Stichting Circulair Bouwen. Ze hebben gezamenlijk de plannen ontwikkeld en het fietspad gerealiseerd.

5000 euro voor het Liemers College

Ook het Liemers College speelde een mooie rol in de planontwikkeling en heeft daarvoor een cheque van vijfduizend euro gekregen. Dit geld is beschikbaar gesteld door de samenwerkingspartners en is bestemd voor een educatief vervolg rondom het fietspad.

Stimuleren door kennis delen

Er is veel geleerd tijdens het proces om dit innovatieve fietspad te kunnen realiseren. De opgedane kennis werd maandag 28 mei gedeeld met alle deelnemers aan het mini-symposium, over het circulaire fietspad dat gehouden werd in het Liemers College. Daarbij kwamen zowel praktijk als visie en missie vanuit diverse overheden naar voren. Arlette van Gilst, Programmamanager Fiets bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, was erbij en zei zeer tevreden te zijn met het behaalde reslutaat.

Duurzame mobiliteit

Provincie Gelderland steunt duurzame initiatieven. Door de aanleg van snelle fietsroutes en het stimuleren om te fietsen werken we aan de verduurzaming van mobiliteit. De ontwikkeling van duurzamere grondstoffen, zoals het grasfalt in dit fietspad, draagt bij aan dit doel.

Terug naar nieuwsoverzicht