Meer kinderen op de fiets met Heel Gelderland Fietst

26-2-2020 Kind op houten loopfiets

In de eerste helft van 2020 zet de campagne Heel Gelderland Fietst een aantal projecten op om jonge kinderen enthousiast te maken voor fietsen.

Jonge kinderen op de fiets

De campagne Heel Gelderland Fietst is in 2018 gelanceerd met als doel een groei van het aandeel ritten per fiets in het verkeer naar 35 % in 2030. Voor kinderen, ouderen en nieuwe Nederlanders zijn tal van activiteiten georganiseerd. In 2020 richt provincie Gelderland zich met de campagne Heel Gelderland Fietst op jonge kinderen.

Blij en vaardig op de fiets

Heel Gelderland Fietst gaat verder dan alleen het hebben van een fiets. Het gaat ook om fietsplezier, fietscultuur, fietsvaardigheden en een kindvriendelijke inrichting van steden, dorpen en omgeving. Over deze thema’s gaat het in het komende half jaar. Bedrijven en andere overheden werken mee aan het opzetten van de projecten.

3 projecten gaan van start

Samen met gemeente Apeldoorn en adviesbureau SOAB gaat de actie Fietsen naar School van start.  In eerste instantie wordt op twee scholen een aanpak ontwikkeld en getest. De bedoeling is dat deze aanpak later ook in te zetten is op ander scholen. Dit project is een vervolg op het Apeldoornse onderzoek in 2019 naar de mobiliteitskeuze van ouders als ze kinderen naar school brengen.

In samenwerking met Maarten Tjallingii wordt op 5 plekken in Gelderland het Maarten Tjallingii’s Fiets Feest georganiseerd. Het fietsplezier spat ervan af als kinderen meedoen aan bijvoorbeeld de Dikke Bandenrace en het publiek hen toejuicht.

Op de basisschool OBS Daalhuizen in Velp gaan kinderen de uitdaging aan om samen oplossingen te bedenken die de gemeente Rheden hen voorlegt. Het doel van deze Designathon is om kinderen creatief uit te dagen en na te denken over fietsen en om daadwerkelijk het beste idee uit te voeren. De ideeën worden gepresenteerd aan Gea Hofstede, wethouder van gemeente Rheden: “Veilig kunnen fietsen in onze gemeente vind ik erg belangrijk. En als kinderen veilig in onze gemeente kunnen fietsen, is het voor iedereen veilig. Ik ben daarom erg benieuwd met welke slimme ideeën de kinderen komen, want kinderen kunnen zo goed vrijuit denken en komen vaak met iets dat wij als volwassenen niet kunnen bedenken.”

Initiatieven welkom

Dat niet ieder kind een fiets heeft en dat niet ieder kind meer dagelijks een stukje fietst is in onze provincie nauwelijks voor te stellen, maar is soms toch de realiteit. Ideeën en kansen die zich erop richten om fietsen voor alle kinderen mogelijk te maken zijn dan ook zeer welkom. Stuur een mail naar Norbert Mol van provincie Gelderland, als u een initiatief wilt uitvoeren en professioneel advies nodig hebt. N.Mol@gelderland.nl

Terug naar nieuwsoverzicht