Snuffelfietsers in Barneveld brengen luchtkwaliteit en routes in kaart

27-2-2020 1vrijwilliger en 2 ambtenareren met bord in handen

In Barneveld fietsen 40 fietsers sinds eind februari met een snuffelkastje aan het stuur van hun fiets. Na Scherpenzeel en Veenendaal zijn zij de derde gemeente in de Foodvalley die op deze manier informatie inwinnen over de luchtkwaliteit. 

Experiment provincie Utrecht

Provincie Utrecht startte in 2019 het experiment Snuffelfiets. Dat was zo’n succes, dat provincie Gelderland werd gevraagd mee te doen om zo het gebied uit te breiden. Er zijn 80 meetkastjes in regio Foodvalley verdeeld onder 5 gemeenten. Gemeente Veenendaal gebruikt een jaar lang de helft van de kastjes. Gemeenten Scherpenzeel, Barneveld, Ede en als laatste Wageningen laten achtereenvolgens ieder 3 maanden lang snuffelfietsers in de regio rondrijden. 

Gemeente Barneveld

In februari werden de kastjes uitgedeeld in Barneveld. 40 deelnemers fietsen daar de komende maanden tijdens hun dagelijkse route gegevens bij elkaar over luchtkwaliteit en fietsroutes. “Ik vind het belangrijk dat de luchtkwaliteit in Nederland wordt verbeterd ”, zegt deelnemer Mark Holmwood, “en ik wil als inwoner graag bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving”.

Mobiele data

Met de bij elkaar gefietste gegevens krijgen we meer inzicht in welke fietsroutes vaak gebruikt worden. Deze en andere gegevens gebruiken we bij het verbeteren van het Gelders fietsnetwerk.

Het mobiele meetkastje met verschillende sensoren meet elke 10 seconden en stuurt de data automatisch door naar een digitaal platform. Het gaat om data over: locatie, oneffenheden in de weg, temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en hoeveelheid fijnstof. Het RIVM vergelijkt de data van de mobiele sensoren met die van stationaire meetstations.

Open data

De verzamelde gegevens leiden niet meteen tot nieuw beleid. “We doen ervaring op met deze manier van meten,” zegt projectleider Jochem Damhuis. “We willen met zo veel mogelijk partijen kijken naar wat we met de data kunnen. Zo transparant mogelijk. De gegevens zijn daarom via een open dataplatform te raadplegen.”

Terug naar nieuwsoverzicht