Een fiets voor 15 jongeren van ‘Onze Wereld’ in Apeldoorn

30-10-2018 Kinderfiets

Daniel Abraham, professioneel wielrenner van Eritrese afkomst, geeft 2 november de aftrap voor het fietsenplan op de school ‘Onze Wereld’ in Apeldoorn.

Een fiets voor iedereen

Op de Apeldoornse school 'Onze wereld' zitten jonge vluchtelingen die zonder ouders of familie in Nederland zijn terecht gekomen.  Op ‘Onze Wereld’ worden de jongeren geholpen om een plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Fietsen kan daarbij helpen. Zelfstandig mobiel (en gezond) zijn om bijvoorbeeld naar een school of werk te komen is dan belangrijk. Als je geen fiets hebt of niet kunt fietsen is dat best lastig. Met het ANWB-Kinderfietsenplan, Heel Gelderland Fietst en de gemeente Apeldoorn krijgen 15 jongeren een fiets. 

Een fiets, verkeerslessen en een fietswerkplaats

Op 2 november geven Daniel Abraham en de Apeldoornse wethouder Cziesso het startschot voor het kinderfietsenplan op de school. 15 jongeren krijgen dan een fiets. Jongeren die al een fiets hebben, kunnen hun fiets laten nakijken en repareren. De banden worden nagekeken, de remmen gecheckt en de verlichting op de fiets weer brandend gemaakt. Zo hoopt Heel Gelderland Fietst dat de jongeren van Onze Wereld hun mogelijkheden kunnen vergroten doordat ze nu op de fiets overal kunnen komen.

Verkeersexamen

Het fietsenplan loopt door tot het voorjaar 2019. Dan doen de leerlingen mee aan het landelijk verkeersexamen. Ter voorbereiding geeft een ervaren fietsdocent van de Fietsersbond een fietscursus en de leerlingen krijgen theorielessen over het verkeer. Het plan is om ook een fietsenwerkplaats te betrekken bij de school, waar jongeren hun fiets kunnen (laten) maken.

Heel Gelderland Fietst

Heel Gelderland Fietst is de campagne van de provincie Gelderland waarmee zij álle bewoners en bezoekers van Gelderland wil laten fietsen. Een van de belangrijke doelgroepen zijn de nieuwe Fietsers. Zij zijn vaak niet gewend om te fietsen, terwijl het een hele fijne manier van reizen is, oer-Hollands en goed voor je gezondheid en welzijn. Heel Gelderland Fietst werkt samen met verschillende partners, zoals de ANWB, de Fietsersbond, Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD), gemeenten in de Provincie. In Arnhem en Nijmegen worden gesprekken gevoerd met scholen en de gemeenten om activiteiten zoals het kinderfietsenplan op te starten.

Terug naar nieuwsoverzicht