RijnWaalpad, De Liemers en Batavierenpad nu bewegwijzerd

19-4-2018 rood met witte fietsborden  tegen blauwe lucht

Nieuwe fietsborden

De kenmerkende fietsborden, smalle borden met een rode lijn en rode tekst, wijzen fietsers de weg naar de snelle fietsroutes. De routes zijn herkenbaar met de letter F en een nummer en wordt op 2 manieren aangegeven. Als je al op de route bent zie je op het bord een zogeheten spoel (een ovaal met afgesneden hoeken) met daarin het nummer van de route. Het RijnWaalpad heeft het nummer F325 en De Liemers het nummer F112. Fiets je naar de route toe, dan staat het nummer tussenhaakjes achter de plaatsnaam, bijvoorbeeld: Arnhem (F325). De systematiek van de nummering is vastgelegd door het platform bewegwijzering van het CROW. De snelle fietsroutes zijn in de landelijke databases opgenomen. Je kunt ze nu met het nummer terugvinden in digitale kaartsystemen.

Batavierenpad

De in september 2017 geopende snelle fietsroute Batavierenpad, van Beuningen naar Nijmegen heeft inmiddels ook fietsborden die je de weg naar de route wijzen. Met deze borden verwachten we dat de route makkelijker te vinden is, zodat meer mensen deze route willen kiezen om naar school of werk te fietsen. Het nummer voor Batavierenpad Noord is F173a. voor de zuidroute is het F173b.

Wayfinding

Wayfinding betekent de weg vinden naar een onbekende plek. En heeft dus alles te maken met goede fietsborden, duidelijke teksten en beelden. De provincie Noord-Brabant is bezig met een pilot om te onderzoeken welke verbeteringen kunnen helpen om de beste route te kiezen. Zij doet onderzoek naar wayfinding, bewegwijzering, leesbaarheid, vindbaarheid en uitstraling van snelfietsroutes. De provincie Gelderland werkt mee aan de pilot door het leveren van kennis en ervaring.

Meer informatie over de pilot is te lezen op de website van de provincie Brabant.

Terug naar nieuwsoverzicht