‘Cycling at all ages’ Velo-city 2019 Dublin

9-7-2019 Junior fietsburgemeester met haar gele fiets en fietsburgemeeser van Dublin met witmandje op haar fiets

Het internationaal fietscongres Velo-City van 25-28 juni 2019 was dit jaar in Dublin. Zo’n 1300 fietsprofessionals deelden hier kennis en ervaring over het thema ‘Cycling at all ages’. Nederland en Gelderland waren ondermeer vertegenwoordigd met een stand van de Dutch Cycling Embassy, waarvan de provincie Gelderland een van de partners is. Gelderse fietsprofessionals hielden workshops, posterpresentaties en discussies.

Steeds meer fietsers op de Gelderse snelle fietsroutes

Provincie Gelderland deelde haar kennis in een discussiepanel over de overeenkomsten en verschillen in aanpak van snelle fietsroutes in Hamburg, Kopenhagen, Belgie en Gelderland. Anita Stienstra van de provincie Gelderland, en Joost de Kruijf van BUAS gaven een presentatie over de groei van het aantal fietsers op Gelderse snelle fietsroutes. De Kruijf liet met GPS-data  zien hoeveel het totaal aantal gereden kilometers op het RijnWaalpad en de daarmee vermeden CO2-uitstoot is. De conclusie hieruit was dat met een goed monitoringsysteem en handig gebruik van andere data nut en noodzaak van snelle fietsroutes duidelijk kan worden gemaakt.

Meer dan 28% van de dagelijkse ritten op de fiets in 2030, in steden over hele wereld

‘Hoeveel procent van de dagelijkse ritten zou in uw stad op de fiets gemaakt moeten worden in 2030?’ vroeg de provincie Gelderland aan deelnemers van het fietscongres. Zo ging de provincie in gesprek met vertegenwoordigers van diverse steden om kennis te delen over de Gelderse aanpak: ‘Heel Gelderland Fietst’. De provincie Gelderland richt zich op kinderen, nieuwe fietsers en ouderen in haar eigen missie om in 2030 35% van de dagelijkse ritten op de fiets te krijgen. Naar voorbeeld van de Fietshelden-campagne gaf Frank Eggen, manager gedragsverandering en innovatie in mobiliteit, een fietsheldenshirt aan de eerste Junior Fietsburgemeester van Dublin, Aoife Kelly. Ook presenteerde hij de Gelderse aanpak en ambitie en gaven social enterprise BYCS en de provincie een interactieve workshop over het opzetten van een Fietslab naar het voorbeeld in Arnhem: ‘Waar kan de fiets ons brengen?’.

Terug naar nieuwsoverzicht