De eerste schep in de grond voor nieuwe fietsbrug over de Maas

9-7-2019 Groepsfoto onder bouwbord voor spoorbrug

Dinsdag 25 juni 2019 ging de eerste schep in de grond voor de bouw van de fietsbrug over de Maas. Het is de laatste missende schakel in de snelle fietsroute MaasWaalpad, tussen Cuijk en Nijmegen. Leerlingen van basisschool ’t Startblok uit Cuijk, en de bestuurders van gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar voerden de starthandeling uit.

Limburgse vlaai en Brabants worstenbrood symbool voor brug tussen twee provincies

Het was een stralende dag, perfect om met de bouw van een brug te beginnen. De burgemeesters Hillenaar (Cuijk, Noord-Brabant) en Gradisen (Mook en Middelaar, Limburg) benadrukten het belang van de fietsbrug en de samenwerking van de betrokken 3 provincies en 4 gemeenten. De brug is de missende schakel in de snelle fietsroute tussen Cuijk en Nijmegen. Met een nieuwe fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. Het Gelderse deel van deze route is al klaar. Omdat de fietsbrug 2 provincies verbindt, werden de gasten ontvangen met Limburgse vlaai en Brabants worstenbrood.

Starthandeling

De starthandeling begon met het onthullen van een bouwbord. Wethouder Stoffels (Cuijk) en wethouder Wienhoven (Mook en Middelaar) werden daarbij geholpen door 2 leerlingen. Vervolgens werd er zand geschept voor een landhoofd van de aanbrug richting de hoofdoverspanning.

Brug

De hoofdoverspanning, boven de Maas, wordt geheel in staal uitgevoerd. De aanbruggen, boven de uiterwaarden, worden van beton. De brug krijgt een voetpad en een fietspad en is nadrukkelijk niet bedoeld en ook niet ontworpen voor autoverkeer. Wel kunnen kleine dienst-, nood- en hulpverlenings-voertuigen over de brug rijden. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM bouwt de brug. Naar verwachting kunnen de eerste fietsers de brug over in het najaar van 2020.

Snelle fietsroute MaasWaalpad

De fietsbrug Cuijk-Mook maakt deel uit van de snelle fietsroute MaasWaalpad, die van Cuijk via de gemeenten Mook en Middelaar en Heumen tot in Nijmegen (Heyendaal) loopt. De route verbindt de 3 provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Provincie Gelderland is initiatiefnemer van de snelle fietsroute. Als de brug er ligt kunnen forensen en scholieren veilig, comfortabel en snel op de fiets naar school en werk in Nijmegen en omstreken. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie. Wandelaars en fietsers kunnen met de nieuwe verbinding makkelijk naar Land van Cuijk en het Rijk van Nijmegen.

Kijk voor meer informatiie over de snelle fietsroute op MaasWaalpad

Terug naar nieuwsoverzicht