Bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM gaat fietsbrug over de Maas bij Cuijk aanleggen

18-7-2018 Nieuwe brug ingetekend over de Maas en de uiterwaarden

De fietsbrug is het laatste grote werk aan de snelle fietsroute MaasWaalpad tussen Cuijk en Nijmegen. ZÜBLIN-HSM bouwt de brug voor €12 miljoen. De eerste fietsers kunnen de Maas overfietsen in het najaar van 2020. 

De aansluiting naar Cuijk

De fietsbrug over de Maas is een essentieel onderdeel van het MaasWaalpad. Want dan kunnen ook de bewoners en bezoekers van en naar Cuijk gebruik maken van de snelle fietsroute naar Mook en Nijmegen. De fietsbrug komt naast de bestaande spoorbrug te liggen. Door de brug wordt de fietsafstand tussen Cuijk en Nijmegen 2,5 kilometer verkort. Bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM bouwt niet alleen de brug maar legt ook de fietspaden aan naar de brug toe. Dit zijn:

  • Het fietspad tussen de Zadelmakersdreef in Cuijk en de Lindelaan in Mook;
  • Het fietsviaduct over de N271 in Mook;
  • De verbinding in Mook tussen de snelle fietsroute en de Veldweg;
  • De kruisingen met de Mariagaarde en de Galberg in Cuijk.

brug over de dijk met fietsers

Brug van staal en beton

De brug wordt gemaakt van staal en beton. De hoofdoverspanning (boven de Maas) wordt gemaakt van staal. De aanbruggen, de delen van de brug boven de uiterwaarden, worden van beton. Naast het fietspad van 4 meter komt een voetpad te liggen van 1,5 meter breed. Kleine dienst-, nood- en hulpverlenings-voertuigen mogen ook over de brug rijden. De brug zal niet gebruikt worden om de vele wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse te laten passeren. De tijdelijke brug die nu de wandelaars overzet blijft dan ook een vast onderdeel van de Vierdaagseroute.

groene uiterwaarden met grijze brug

Totale kosten MaasWaalpad €21,9 miljoen

Het hele MaasWaalpad gaat €21,9 miljoen kosten. Dat is inclusief grondaankopen en voorbereidings- en plankosten. Alle samenwerkende partijen betalen mee. Dit zijn de provincies Gelderland, Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk, Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen. Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betaalt een deel van de kosten. Gedeputeerde Conny Bieze zegt namens de drie provincies: ‘Overal in Gelderland en Nederland leggen we de snelle fietsroutes aan zodat we een goed alternatief hebben voor de auto. Dat doen we samen met gemeenten. We willen ervoor zorgen dat onze steden goed bereikbaar blijven en we daar gezond kunnen leven. Het aantal mensen dat de snelle fietsroutes gebruikt groeit gestaag en we verwachten dat dit de komende jaren nog verder toeneemt. Dat is een hele goede ontwikkeling.'

Terug naar nieuwsoverzicht