Schoolkinderen geven startsein bouw nieuwe fietsbrug over de Maas

19-6-2019 dijk uiterwaard met gras en rivier de Maas met brug op pijlers

Op dinsdag 25 juni aanstaande, 09.30 uur start aan de Everdineweerd te Cuijk officieel de bouw van de fietsbrug die de Cuijkse Maasoever met die van Mook verbindt. De fietsbrug is onderdeel van het MaasWaalpad, een snelle fietsroute die van Cuijk via de gemeenten Mook en Middelaar en Heumen tot in Nijmegen (Heyendaal) loopt. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM gaat de brug realiseren. Naar verwachting kunnen de eerste fietsers de brug over in het najaar van 2020.

Starthandeling

Leerlingen van groep zes van basisschool ’t Startblok doen de officiële aftrap. Eerst onthullen zij, samen met o.a. burgemeester Hillenaar van Cuijk het bouwbord. Daarna verrichten zij de symbolische starthandeling met een letterlijke schop in het zand. Het geschepte zand moet uitgroeien tot een landhoofd vanwaar de aanbrug zal gaan lopen richting de hoofdoverspanning.  

Brug

De hoofdoverspanning (boven de Maas) van de fietsbrug wordt geheel in staal uitgevoerd, de aanbruggen (boven de uiterwaarden) worden van beton. De brug krijgt een voetpad en een fietspad en is nadrukkelijk niet bedoeld en ook niet ontworpen voor autoverkeer. Wel kunnen kleine dienst-, nood- en hulpverlenings-voertuigen over de brug rijden. De realisatie van de brug is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar.

Snelle fietsroute MaasWaalpad

De fietsbrug Cuijk-Mook is de laatste schakel van de snelle fietsroute MaasWaalpad, tussen Cuijk en Nijmegen. Deze route is al klaar. In de provincies Gelderland en Brabant bestaat al een netwerk van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en de F59 tussen Oss en Den Bosch. Als de brug er ligt kunnen inwoners van Cuijk, Mook en Middelaar en Heumen veilig, comfortabel en snel op de fiets naar werk en school in Nijmegen e.o. De rechtstreekse fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de A73. De verwachting is dat er dagelijks veel forensen en scholieren gebruik willen maken van de brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie. Wandelaars en fietsers kunnen met de nieuwe verbinding makkelijk van het Land van Cuijk naar het Rijk van Nijmegen. Het motto van de samenwerkende partijen luidt dan ook: “We maken een mooie en veilige, snelle fietsroute van Cuijk naar Nijmegen. Met een nieuwe fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. De snelle fietsroute zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio in een gezondere omgeving”.

Terug naar nieuwsoverzicht