De fiets is ons geheime wapen

10-4-2019 Fietsambassadeurs Leander Witjes en Jolanda Aalbers, Politie Eenheid Oost-Nederland

Minimaal een kwart van alle politiemedewerkers moet de komende 3 jaar op de fiets naar het werk. De politie en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maakten dat in maart 2019 samen bekend. De staatssecretaris benoemde daarbij de nationale politie als ‘fietsambassadeur’.

Bike Experience Day

In september 2018 zette de Politie Eenheid Oost-Nederland al de eerste duurzame stappen met een Bike Experience Day. Cleantech Regio ondersteunde dit evenement samen met andere Apeldoornse bedrijven en instellingen. ‘Het was een inspirerend evenement, waar we medewerkers bewust hebben gemaakt van andere aantrekkelijke vervoerskeuzes zoals de speed-pedelec’, aldus Jolanda Aalbers, directeur bedrijfsvoering Eenheid Oost en fietsambassadeur. ‘Een collega die op de Bike Experience Day deze speedbike ontdekte, fietst nu van zijn woonplaats Nijkerk naar Apeldoorn. Dat is wel 42 km enkele reis’, vertelt Leander Witjes, projectleider Mobiliteitsscan en Emissieloos bij Eenheid Oost. ‘Hij vindt het echt fantastisch.’ En ook Witjes zelf stapte als verstokte automobilist over op een e-bike, want als projectleider moet je wel het goede voorbeeld geven.

Meer forensen op de fiets

De ambitie om minstens 15.000 politiemedewerkers te verleiden om de auto te laten staan, is onderdeel van het kabinetsplan om 200.000 extra forensen op de fiets naar het werk te laten gaan. Daarmee strijdt het kabinet tegen de groeiende drukte op de weg, voor een betere gezondheid én een schonere lucht en leefomgeving. In die strijd noemt de staatssecretaris de fiets haar ‘geheime wapen’ en heeft in dat kader inmiddels 12 organisaties door het hele land als fietsambassadeur aangewezen.

Goede fietsvoorzieningen

De staatssecretaris vindt het een mooie stap met grote potentie. ‘Ik weet zelf als geen ander hoe heerlijk het is om naar het werk te fietsen. Ik start fitter aan mijn dag. En dat is een goede zaak voor werkgevers. Goede stallingen, aantrekkelijke regelingen om een fiets aan te schaffen; goede fietsvoorzieningen betalen zichzelf terug.’ Jolanda Aalbers, hoofd bedrijfsvoering van de eenheid Oost-Nederland: ‘Bij de politie is duurzaamheid erg belangrijk. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor medewerkers. Recent was nog in het nieuws dat de nationale politie samen met de brandweer het hoogste ziekteverzuim van Nederland heeft. Daar willen we echt wat aan doen, en de fiets gaat ons daarbij helpen.’

Gerichte maatregelen

De 12 ambassadeurs vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast de politie om het UMCG, ASR, Amega groep, Efteling, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel en Zalsman. Zij stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers. En daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, maar ook hun sector, regio of klanten. Voorbeelden van de gerichte maatregelen die de ambassadeurs nemen zijn kilometervergoedingen, benutten van fiscale voordelen bij de aanschaf van een fiets, laadmogelijkheden voor e-bikes, leenfietsen, fietsenstallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.

Lees meer over fietsstimulering bij de Nationale Politie in de special van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Terug naar nieuwsoverzicht