F12 wordt doorgetrokken langs Oude Zevenaarseweg Arnhem

19-8-2020 plattegrond rondom Oude Zevenaarseweg

De wegendriehoek "Oude Zevenaarseweg-Westervoortsedijk-Pley wordt opgeknapt. Voor fietsers komt er een breder en geasfalteerd fietspad.

Veel verkeer aan de oostkant van Arnhem

Aan de oostkant van Arnhem staan dagelijks lange files. De bedrijventerreinen zijn hierdoor slecht bereikbaar en het openbaar vervoer kan dan niet meer op tijd rijden. Het gaat om de drie wegen: Oude Zevenaarseweg, Westervoortsedijk en de N325 (de Pley) tussen de Liemers (Zevenaar, Duiven en Westervoort) en de oostzijde van Arnhem. Ook de bereikbaarheid per fiets van dit gebied is slecht.

Fietsen tussen De Liemers en Arnhem

De Oude Zevenaarseweg verbindt Arnhem met zowel de snelle fietsroute De Liemers als de F12. Het grootste knelpunt ligt bij de gelijkvloerse oversteek van de N325. Hier steken dagelijks 2000 tot 3000 fietsers de N325 over naar de Liemers of richting Arnhem over de "voormalige" busbaan richting de Westervoortsebrug. Deze oversteek willen gemeente Arnhem en provincie Gelderland graag verbeteren.

Verbeteringen fietsroute in de wegendriehoek

Op de Westervoortsedijk worden de fietspaden verlegd en verbreed om de grote stromen fietsers de ruimte te geven De ruimte voor het tweerichtingenverkeer geeft meer veiligheid. Het fietspad wordt geasfalteerd om lekker comfortabel te kunnen fietsen.

De voormalige busbaan, oversteek over de N325, wordt opgeheven als fietsroute. Hiervoor komt een alternatieve route (qua rijtijd en directheid vergelijkbaar) aan de Arnhemse zijde van de N325 naar de Westervoortsebrug.

Het fietspad langs de Oude Zevenaarseweg wordt opgewaardeerd naar het niveau van een snelle fietsroute, om daarmee de ontbrekende schakel in de route F12 Zevenaar-Arnhem te realiseren.

Overstappen van auto naar fiets en openbaar vervoer

Om het aanbod van autoverkeer te kunnen verwerken zetten gemeente Arnhem en provincie Gelderand in op het aantrekkelijker maken om over te stappen van auto naar openbaar vervoer en fiets. Er komt een hoogwaardige openbaarvervoerlijn (HOV-lijn) en hubs op de Oude Zevenaarseweg. De snelheid op de Oude Zevenaarseweg gaat omlaag van 80 km/h naar 60 km/h.

Planning

De werkzaamheden van dit project staan gepland in de zomerperiode van 2021.

Terug naar nieuwsoverzicht