Summerschool onderzoekt hoe de Snuffelfiets bijdraagt aan gezondheid

19-8-2020 4 studenten met cheque in de hand

Ruim 20 studenten buigen zich gedurende de summerschool over de vraag hoe de opgehaalde data van de snuffelfietsers in provincies Utrecht en Gelderland kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving en leefstijl.

Fietsers verzamelen data met meetkastje op hun fiets

De Snuffelfiets is begonnen als samenwerking tussen provincie Utrecht, Civity, SODAQ en RIVM. Vervolgens heeft ook provincie Gelderland de Snuffelfiets in de provincie geïntroduceerd in de regio FoodValley. Bijna 500 vrijwilligers hebben afgelopen jaar door de provincies Utrecht en Gelderland gefietst, uitgerust met een Snuffelfiets-sensor. De sensor meet drie soorten fijnstof, (gemiddelde) snelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, wegdek, en ook de locatie.

Snuffelfietsexperiment nader bekeken

Eind 2020 wordt het experiment Snuffelfiets afgerond. Daarmee beschikken provincies Utrecht en Gelderland over een enorme hoeveelheid data. Een ware data-schat. Maar hoe trek je de juiste conclusies uit die data? En welke samenhang en verbanden zijn er? En hoe gebruik je die inzichten om een gezond leefomgeving te ontwerpen? Dat zijn de vragen die in de summerschool onderzocht worden in een multidisciplinair team van data-experts, ruimtelijke ontwerpers, beleidsmakers en andere disciplines. Wordt het een app, ontdek je door data-analyse een urgent probleem, ontwerp je de nieuwe provincie of schrijf je een advies voor vernieuwing van het beleid van de provincie?

De summerschool is bedoeld voor studenten of net afgestudeerden met een achtergrond in data-analyse, GIS, ruimtelijke ordening, bestuurskunde, groen, sociaal of economisch of een totaal andere studie, want verder out-of-the-box is ook belangrijk.

Het Kennislab voor Urbanisme organiseert deze summerschool in opdracht van provincie Utrecht en provincie Gelderland en in nauwe samenwerking met Future City Foundation, Civity, Sodaq en het RIVM.

Terug naar nieuwsoverzicht