‘Fietshelden Gezocht’ om baanbrekende fietsideeën te bedenken

12-12-2018 kinderen knutselen met draadjes en hout

Op 20 november 2019 lanceerde Heel Gelderland Fietst de nieuwe ‘Fietshelden Gezocht’-campagne. Deze campagne daagt basisschoolkinderen uit om ideeën te verzinnen die fietsen voor kinderen leuker, makkelijker of veiliger maken.

Kinderen enthousiast voor de fiets

Heel Gelderland Fietst wil iedereen, jong en oud, enthousiast maken voor de fiets. Een van de acties die daaraan bijdragen is de fietsheldencampagne. We vragen kinderen om leuke oplossingen te bedenken voor uitdagingen waar je als fietser mee te maken hebt. Kinderen leren zo op een andere manier naar fietsen te kijken. We hopen dat er op de scholen een gesprek op gang komt over fietsen.

Met de hele klas naar de World Cup BMX op Papendal als hoofdprijs

Tot 7 januari kunnen alle Kinderen uit groep 5, 6 en 7 in Gelderland hun ideeën opsturen of brengen naar het FietsLab Gelderland, Stationsplein 158b, 6811KL Arnhem. Een jury kiest per school het beste idee op creativiteit, haalbaarheid en effectiviteit. Deze winnaars worden Fietsheld van hun school en deze Fietshelden mogen meedoen aan een van de vier Designathons (een soort workshop) om hun idee tot een echt voorbeeld uit te werken. De Fietsheld met het beste idee mag vervolgens met de hele klas naar de speciale sportdag rondom de World Cup BMX op Papendal.

Baanbrekende ideeën die echt werken

Voor Gelderse scholen kan de campagne aanleiding zijn om nieuwe ideeën te laten ontwikkelen over lokale problemen rondom fietsen als het stallen van fietsen op schoolpleinen en het verbeteren van routes van en naar school. De ideeën die kinderen verzinnen zijn vaak niet alleen nieuw en onorthodox maar ook verrassend uitvoerbaar. In Amsterdam werd Lotta Crok in juni 2018 de eerste Junior Fietsburgemeester van de wereld na een Fietshelden-campagne. Haar idee, een kinder OV-fiets, haalde de directiekamer van NS-fiets. Een andere Amsterdamse fietsheld, Benjamin, sloot met succes de straat van zijn school af voor auto’s tijdens het in en uit gaan van zijn school.

Van fietsen word je blij

‘We willen kinderen stimuleren om op en leuke en uitdagende manier na te denken over fietsen,” zegt Edwin Mulder, adviseur Gezonde School van de GGD Gelderland Zuid, een van de partners in dit project. ‘Basisschoolkinderen in Nederland bewegen steeds minder en worden ook steeds vaker met de auto naar school gebracht. Sommige kinderen hebben geen fiets meer of kunnen niet fietsen, daar willen we graag wat aan doen.’

Heel Gelderland Fietst

Heel Gelderland Fietst is de campagne van de provincie Gelderland waarmee zij samen met andere organisaties álle bewoners en bezoekers van Gelderland aan het fietsen wil krijgen. Want fietsen draagt bij aan prettig wonen, werken, studeren en ontspannen.

Terug naar nieuwsoverzicht