Veilig fietsen in een kindvriendelijke stad

10-12-2019 Jong kind op de fiets met muts sjaal en wanten

Op 13 november werd in De Plek in Apeldoorn de derde editie van Shift Heel Gelderland Fietst gehouden. Het thema was: de Kindvriendelijke Stad, als kinderen zich veilig kunnen verplaatsen, kan iedereen dat. Vier deskundigen spraken over hun fietsambities.

Apeldoorn wil een kindvriendelijke stad zijn

Linda Hooijer van gemeente Apeldoorn vertelde in haar presentatie dat de focus op kinderen ook voordelen heeft voor anderen. In 2020 gaat Apeldoorn aan de slag met het ontwikkelen van speeltuinen en schoolpleinen, het leiden van een Cruyff Foundation-pilot en de integratie tussen jong en oud via ambassadeursfamilies.

City at Eye Level For kids geeft handvatten voor fietsinfrastructuur

Het boek City at Eye Level For kids is een aanrader voor wie met de kindvriendelijke stad aan het werk wil. Verschillende programma's, projecten en lesmateriaal uit het boek helpen bij het vormgeven van de infrastructuur van een stad vanuit het perspectief van een kind. Bijvoorbeeld door kinderen in te zetten met het computerspel Minecraft, voor jeugdparticipatie in stadsontwerp en bestuur. Hannah Wright deelde een verrassende kijk op het werk dat dit boek teweegbrengt.

Zelfstandig op de fiets naar school

Samen met lokale scholen, gemeenten, en JOGG (jongeren op gezond gewicht) streeft Ineke Spape (werkt bij SOAB) met Cycling4School ernaar dat kinderen zelfstandig naar school kunnen fietsen en wandelen. Met het project Cycling4School sparen ouders en kinderen cycling4school-punten als ze op de fiets of lopend naar school gaan. Bij een proef op een basisschool in Breda leverde dit meteen al 10 % minder verkeer rond school op!

Parkeerverbod bij de Piekschool in Wageningen

De verkeerssituatie op de Piekschool in Wageningen was Bas Breman een doorn in het oog. Hij zag uit de eerste hand welke gevaren kinderen lopen op een overbelaste weg vol auto's. Samen met enkele ouders startte hij een verkeerscommissie om de situatie veiliger te maken. Het resultaat: een officieel parkeerverbod bij de school, een ‘zoen & zoef’ zone’ voor ouders die hun kind met de auto naar school brengen en veel meer ouders en kinderen op de fiets of lopend!

Shift bijeenkomsten in 2020

Shift Heel Gelderland Fietst #3 was de laatste bijeenkomst van 2019. Heel Gelderland Fietst heeft voor 2020 als hoofdthema ‘Jonge kinderen op de fiets’ gekozen. De Shift-bijeenkomsten sluiten daar uiteraard op aan. Heeft u suggesties of ideeën, neem dan contact op met Norbert Mol, norbert@bycs.org

Presentaties SHIFT #3 (PDF 12 MB)

Terug naar nieuwsoverzicht