Fietsdeelproef in de regio Arnhem-Nijmegen

13-2-2019 Witte Omafietsen

Een drie jaar durende proef in onder meer Nijmegen en Arnhem moet aantonen dat het aanbieden van electrische deelfietsen en deelbakfietsen commercieel haalbaar is. 

Europese Subsidie voor e-hubs in de stad

Een E-hub is een plek waar mensen een deelfiets kunnen ophalen en weer terugbrengen. Verschillende kennisinstellingen, zoals de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam, volgen het project om inzicht te krijgen. De hogeschool kijkt met name hoe consumenten hun mobiliteitsgedrag kunnen veranderen. De TU Delft adviseert bij het zoeken naar de beste plekken om de e-hubs te plaatsen.

7 Europese steden doen mee.

In Nederland doen de steden Amsterdam, Arnhem en Nijmegen mee. In Engeland participeert Manchester en in België is Leuven de proefstad. Verder nemen nog twee kleinere steden in Frankrijk en Duitsland deel aan het project. Het bedrijf Cargaroo kreeg 700.000 euro om 150 deelbakfietsen te plaatsen in de zeven steden. Het bedrijf Urbee levert 260 elektrische deelfietsen in Amsterdam, Nijmegen en Leuven. De subsidie is nodig om de aanloopperiode financieel door te komen. 'Mensen moeten eraan wennen. In het eerste jaar zal er nog niet veel vraag naar zijn' volgens een van de deelnemende bedrijven.

Terug naar nieuwsoverzicht