Snuffelfietsexperiment afgesloten met online event

28-1-2021 man met pet, fietser met snuffelkastje

23 januari 2021 eindigde het Snuffelfietsexperiment. Dankzij  vele vrijwillige fietsers zijn veel gegevens ingewonnen met de snuffelfiets over luchtkwaliteit en andere data.

Slotevenement

Na 1,5 jaar zijn er door de 500 deelnemers zo’n 750.000 kilometers gefietst en 20 gigabyte aan data verzameld. Tijdens het online slotevenement is de balans opgemaakt en teruggeblikt op deze experimentfase. Welke conclusies kunnen worden getrokken uit de verzamelde gegevens en de ervaringen van de deelnemers? De gesprekken en presentaties uit het online evenement zijn terug te kijken op de website van provincie Utrecht. Gelderse bijdragen zijn te zien bij de onderdelen “opbrengsten” en “Snuffelfietsdata en beleid”. Daarnaast heeft Michiel van der Molen van de Wageningen universiteit (WUR) iets verteld over het gebruik van de snuffelfietskasten binnen het universitair onderwijs.

Experiment provincie Utrecht

Provincie Utrecht startte in 2019 het experiment Snuffelfiets. Dat was zo’n succes, dat provincie Gelderland werd gevraagd mee te doen om zo het gebied uit te breiden. Er zijn 80 meetkastjes in regio Foodvalley verdeeld onder 5 gemeenten: Gemeente Veenendaal, Scherpenzeel, Barneveld, Ede en Wageningen. Vrijwilligers meldden zich aan om met het meetkastje aan hun fietsstuur te gaan fietsen. Zo verzamelden zij 3 maanden lang data over luchtkwaliteit en de kwaliteit van de fietspaden en wegen.

Data geven inzicht in omstandigheden

De bij elkaar gefietste gegevens geven meer inzicht in de fietsroutes die gereden werden. Het ging om gegevens over: locatie, oneffenheden in de weg, temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en hoeveelheid fijnstof. Het RIVM vergeleek de data van de mobiele sensoren met die van stationaire meetstations.

Vervolg Snuffelfietsexperiment

De verzamelde gegevens leiden niet meteen tot nieuw beleid. Maar de gegevens kunnen wel gebruikt worden voor het verbeteren van het Gelders fietsnetwerk. Voor provincie Gelderland houdt het snuffelfietsexperiment nu op. Provincie Utrecht wil er een vervolg aangeven.

Terug naar nieuwsoverzicht