Plaatsen nieuwe fietsbrug over de Maas precisiewerk

27-5-2020 nieuwe fietsbrug naast spoorbrug, Maas

Op zaterdag 16 mei 2020 werd de nieuwe fietsbrug Cuijk – Mook op haar plaats gevaren en gehesen. Het is de laatste schakel in de snelle fietsroute tussen Nijmegen en Cuijk, het MaasWaalpad.

Nieuwe fietsbrug maakt fietsroute compleet

Tussen Cuijk en Nijmegen komt de snelle fietsroute MaasWaalpad. De route is bijna klaar. De fietsbrug Cuijk – Mook over de Maas, is de laatste schakel die de route compleet maakt. De brug krijgt een fietspad en een voetpad. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM is verantwoordelijk voor de bouw van de brug. De stalen hoofdoverspanning is gebouwd door het Schiedamse bedrijf HSM. De fietsbrug werd in haar geheel op pontons van Schiedam naar Cuijk gevaren en op 16 mei 2020 op haar plaats gelegd. Met een lengte van 147 meter, breedte van 6 meter en een gewicht van 460 ton was dat geen makkelijke klus.

Het plaatsen van de brug was via livestream te volgen. Inmiddels is er een timelapse beschikbaar van ruim een minuut waarop te zien is hoe het gevaarte als een legoblokje op zijn plaats past.  

De Maasover wordt nieuwe naam voor de brug

Gemeente Cuijk had voor het verzinnen van een naam voor de brug een prijsvraag uitgeschreven. Dit leverde ruim 1100 inzendingen op. De jury bestond uit wethouder Geertjan Wienhoven van de gemeente Mook en Middelaar, Gerard Stoffels (oud-) wethouder gemeente Cuijk en Abe Veenstra, zelfstandig landschapsarchitect, ook voorzitter van het Kwaliteitsteam Fietsbrug Cuijk – Mook. Ze zochten een naam die makkelijk in het gehoor ligt en vanzelfsprekend is in het dagelijks gebruik. Zij kwamen eensgezind tot de conclusie dat De Maasover de mooiste naam is. Er waren meerdere personen die de naam De Maasover voorstelden. Zij worden bij de opening op 26 september in het zonnetje gezet. 

Snelle fietsroute MaasWaalpad

De realisatie van de snelle fietsroute is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk, Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen. Via deze route kunnen inwoners van Cuijk, Mook, Middelaar en Heumen veilig, comfortabel en snel op de fiets naar werk en school in Nijmegen en omgeving. De rechtstreekse fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 km winst op in vergelijking met de route via de A73. Veel forensen en scholieren zullen gebruik maken van de brug. De nieuwe oeververbinding sluit aan op verscheidene fiets- en wandelroutes in de aantrekkelijke regio’s Land van Cuijk en het Rijk van Nijmegen en dus voor recreanten ook interessant. 

Terug naar nieuwsoverzicht