Cycle Highway Academy in Leuven inspirerend voor fietsprofessionals

31-10-2018 Aanduiding van fietsroute F3 op het asfalt geschilderd

10 en 11 oktober kwamen fietsprofessionals uit verschillende Europese steden bij elkaar in Leuven. Belangrijke onderwerpen op de agenda: Speedpedelecs en fietsroutenetwerken.

De Cycle Highway Assessment tool helpt om fietsnetwerken te realiseren

Op 10 en 11 oktober 2018 was er weer een leerzame Cycle Highway Academy. Ditmaal in Leuven, België. In de ochtend werd met de diverse partners stil gestaan bij de aanpak van Vlaanderen om het netwerk van snelle fietspaden te verbeteren en uit te breiden. Het Cycle Highway Assessment tool kan de professionals helpen bij het aanpakken van het netwerk. Na een stevige discussie stapten de deelnemers, gewapend met de tool, op de fiets naar de F3. Tijdens het fietsen werd de F3 aan de hand van de tool beoordeeld. De route eindigde op een zeer zonnig terras, waar de opgedane ervaringen werden uitgewisseld.

Speed-pedelecs erg populair in België

Tijdens de tweedaagse bijeenkomst werd een levendig debat gevoerd over speed-pedelecs. In België is deze fiets erg populair en is niet meer weg te denken uit het forensenverkeer. Bram Rotthier, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven, gaf een presentatie over de dilemma’s en uitdagingen die dit nieuwe vervoermiddel met zich meebrengt. Zo worstelt ook België met de uitdaging wat betreft wet- en regelgeving voor speed-pedelecs. Daar wordt bijvoorbeeld het bord van een brommer gebruikt met een toevoeging 'p' om aan te geven waar speed-pedelecs moeten fietsen. Babet Hendriks, namens provincie Gelderland, haakte daarop in met uitleg van de visie van de Provincie op speed-pedelecs en hun plaats op de weg én de potentie van deze fiets in het forensenverkeer. Wist u bijvoorbeeld dat 60% van speed-pedelec fietsers in Nederland de auto heeft ingeruild voor deze snelle fiets? De vraag of speedpedelecs op de rijbaan moeten of op het fietspad mogen bleef onbeantwoord. De meningen waren verdeeld. Er is behoefte aan duidelijke afspraken, want onduidelijkheid levert gevaarlijke situaties op.

Op de website van de Belgische fietsersbond is een overzicht te vinden van de verkeersborden

Terug naar nieuwsoverzicht