Kabinet maakt fiets van de zaak aantrekkelijker

30-10-2018 groene damesfiets e-bike

Het kabinet maakt het makkelijker om een fiets te leasen om werknemers te motiveren om op de fiets naar het werk te komen.

Regeerakkoord komt met nieuwe regels voor de leasefiets

Op Prinsjesdag heeft het kabinet een nieuwe bijtelling speciaal voor fietsen aangekondigd die de papierwinkel van nu vervangt. Een fiets van de zaak wordt een stuk aantrekkelijker. Straks kun je voor een paar euro een kostbare fiets bij je werkgever leasen. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën kondigde aan dat hij ‘graag mensen uit de auto op de fiets’ wil krijgen. “Met een simpele regeling is het voor werkgevers een stuk aantrekkelijker om medewerkers een fiets van de zaak aan te bieden.”

Fiets van de zaak: dit zijn de nieuwe regels

De nieuwe regels moeten ingaan op 1 januari 2020 en maken het makkelijker om een fiets van je werkgever ook privé te gebruiken. Een fiets krijgt met deze regeling dezelfde status als een leaseauto. Het doel is vooral versimpeling en een einde aan alle administratie over privégebruik van je leasefiets. Een bijtelling van 7 procent zal al het privégebruik dekken. Een gewone fiets ter waarde van 600 euro kost je dan €1,33 per maand. Een e-bike met een prijskaartje van 2.000 euro kost dan €4,33 tot €5,75 per maand.

Huidige regeling voor een fiets van de zaak loopt af in 2019

Als je nu een fiets van de zaak hebt, mag je die ook privé gebruiken. Maar je moet dan wel precies bijhouden hoeveel kilometers je fietst. De kosten die je maakt voor de fiets mag je aftrekken van de belasting. Dit betekent bonnetjes sparen van de fietsenmaker, en bij een e-bike het stroomverbruik bijhouden. Het is een enorme papierwinkel die mensen doet besluiten dan maar geen fiets te leasen. Deze regeling loopt eind 2019 af.

Nieuwsbericht van het Rijk over de leasefiets.

Terug naar nieuwsoverzicht