Gelders Fiets Film Festival toonde mooie films voor fietsliefhebbers

10-10-2019 gekleurde lijnen stellen fiets voor

Prachtige films met inhoud

Het Gelders Fiets Film Festival dat te zien was van 20 tot 22 september in het Focus filmtheater in Arnhem trok zo’n 200 enthousiaste bezoekers. Er werden 6 films vertoont. De meest spraakmakende film was de premiere van het Zwaarste Verzet. In Het Zwaarste Verzet fietsen jongeren met ernstige gedragsproblemen samen met ex-militairen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) van het noorden van Noorwegen terug naar Doorn in Nederland. Een loodzware fietstocht van 10 dagen over 3000 kilometer. In een gesprek voor aanvang van de film deelden enkele deelnemers aan deze zware tocht hun eigen ervaringen.

Ook de film Afghan Cycles mag niet onvermeld blijven. Afghan Cycles volgt een nieuwe generatie jonge Afghaanse wielrensters. De film gebruikt de fiets om een verhaal te vertellen over vrouwenrechten – mensenrechten – en de strijd waarmee Afghaanse vrouwen dagelijks te maken hebben; van discriminatie tot misbruik en tot het drukkende zwijgen van hun stem in alle aspecten van de hedendaagse maatschappij. Deze vrouwen fietsen, ondanks de culturele barrières, infrastructuur en doodsbedreigingen. Zo omarmen ze de kracht en vrijheid die bij de fiets horen. De introductie op deze film kwam van twee Arnhemse vrouwen, een fietsdocent en een fietsleerling. Ook zij ervaren de fiets als middel om zelfbewuster in het leven te staan en je eigen weg te vinden.

Vrolijk feest voor kinderen

Maarten Tjallingii’s Dikke Banden Race speciaal voor kinderen was een groot succes. Met veel plezier en energie werd meegedaan aan de uitdagingen op de fiets.

Fietsfilms gaan de provincie in

Spijt dat je een aantal fietsfilms niet kon zien? De programmering van het festival wordt aangeboden aan filmtheaters in de hele provincie, houdt de agenda van je lokale filmtheater dus in de gaten.

Terug naar nieuwsoverzicht