Inwoners Food Valley gaan met snuffelfietsen luchtkwaliteit meten

10-10-2019 meetkastje hangt aan het stuur

Op 30 oktober start de regio Foodvalley met de snuffelfiets, de eerste gemeenten die de sensorkastjes uitdelen zijn de gemeenten Veenendaal en Scherpenzeel.

Sensor aan fietsstuur

De snuffelfiets is een fiets waaraan een mobiele sensor aan het stuur wordt gehangen om luchtmetingen te doen, veelgebruikte fietsroutes in kaart te brengen en de kwaliteit van het wegdek te meten. Bij de sensor hoort een digitaal dashboard voor een gedetailleerd overzicht en actuele informatie van de gereden routes.

Fietsende inwoners aan zet

Het inzetten van snuffelfietsen is een experiment om ervaring op te doen met een kleinschalige vorm van een burgermeetnet. Provincie Gelderland werkt daarbij samen met inwoners, bedrijven, onderwijs, kennisinstituten en andere overheden. We hopen dat het experiment het bewustzijn en de betrokkenheid van inwoners kan vergroten bij hun eigen leefomgeving en het belang van een goede luchtkwaliteit.

Scherpenzeel en Veenendaal

De gemeenten Scherpenzeel en Veenendaal geven de eerste sensorkastjes uit aan de deelnemers tijdens een gezamenlijke kick- off op 30 oktober. De kastjes gaan gedurende een jaar rouleren onder bewoners uit verschillende gemeenten in de regio Food Valley.

Meer informatie of aanmelden?

Meer informatie over de snuffelfiets kunt u vinden op www.snuffelfiets.nl

Inwoners van de gemeente Scherpenzeel kunnen zich als deelnemer aanmelden door te mailen naar duurzaam@scherpenzeel.nl

Inwoners van de gemeente Veenendaal kunnen zich aanmelden via de website Duurzaam Veenendaal

Terug naar nieuwsoverzicht