The Last Mile wint summerschool 2020

14-10-2020 jonge mensen op trap zwaaien

24 studenten en young professionals bezochten 26 t/m 28 augustus de summerschool 2020 met het thema snuffelfiets. Casper Leerssen, Ian O’Hagan, Lotte Nozeman en Marijn Kok bedachten het winnende plan ‘The Last Mile’. Een concept voor het opschalen van de snuffelfietssensor, door fietskoeriers uit te rusten met de sensor.

Snuffelfiets meet luchtkwaliteit en de staat van het wegdek.

Provincies Gelderland en Utrecht onderzochten met de snuffelfiets in 2018/2019 de luchtkwaliteit en het wegdek. Fietsers uit beide provincies hingen een aantal maanden een kastje voor metingen aan het stuur van hun fiets. Tijdens de summerschool gingen 24 studenten en young professionals aan de slag met de vraag hoe de data uit het snuffelfietsexperiment ingezet kan worden voor een gezonde leefomgeving.

Business case snuffelfiets

De deelnemers aan de summerschool kregen lezingen van specialisten van Provincie Gelderland en Utrecht over het belang van data binnen de overheid en praktische voorbeelden rondom stikstof en verkeersveiligheid. Specialisten, van onder andere Civity en het RIVM, gaven inzicht in een business case rondom de snuffelfiets, het gebruik van de data en manieren om data te visualiseren. Met de opgedane informatie maakten de deelnemers in 6 groepen een eigen business case. Een prijs voor het beste plan gaf een competitief tintje aan de opdracht. De vakjury bestond uit gedeputeerde Arne Schaddelee (Provincie Utrecht), Anita Stienstra (Provincie Gelderland), snuffelfietsers Jocelyn Kemker (033opdefiets) en Arjen Hof (Civity)

The Last Mile

De bedachte plannen varieerden van apps ter bevordering van de verkeersveiligheid tot het meten van stikstof in samenwerking met boeren. Het winnende plan ‘The Last Mile’ werd bedacht door Casper Leerssen, Ian O’Hagan, Lotte Nozeman en Marijn Kok. Zij bedachten een concept voor het opschalen van de snuffelfietssensor door fietskoeriers uit te rusten met de sensor. In Nederland maar ook in andere steden in Europa. De jury was verrast door de combinatie van commercieel inzicht en het belang voor de provincies. Met de prijs van €2000,- willen zij de praktische haalbaarheid van hun plan verder uitwerken.

 winnaars met prijs

Presentaties en samenvatting van de summerschool zijn te vinden op de website van Kennislab voor Urbanisme   

Terug naar nieuwsoverzicht