Thuiswerken en toch fietsen

14-10-2020 tekening weg huizen fietser

Het fietsverkeer is door de coronacrisis sterk veranderd. Veel mensen die op de fiets naar het werk trapten zitten nu op hun eigen thuiswerkplek.

Minder fietsen naar het werk

Sinds de uitbraak van het COVID-virus volgen we de richtlijnen van de minister-president. We werken thuis als dat kan. De dagelijkse fietskilometers naar het werk en weer naar huis zijn ongemerkt uit de agenda verdwenen. De vanzelfsprekende beweging op iedere werkdag is weg. Het bijeffect voor de fietsforens kan behoorlijk uitpakken. We worden zwaarder, minder fit en minder energiek. Ook de mentale gezondheid van fietsers kan eronder lijden. Het veel gehoorde ‘Blijf gezond’ is voor fietsforensen misschien wel een extra dringende oproep.

Andere mensen hebben de fiets juist weer ontdekt om een frisse neus te halen tijdens het thuiswerken en fietsen in de lunchpauze of avond een rondje om te bewegen.

Cijfers tonen afname aantal fietsers

Uit telgegevens van onze provinciale N-wegen kunnen we zien dat het fietsverkeer is afgenomen. In de grafiek is per maand te zien wat de toename of afname was ten opzichte van 2019. De cijfers zijn geïndexeerd. Het gemiddelde aantal fietsers in 2019 stellen we op 100 %, alle cijfers hoger of lager dan 100 geven het verschil aan met het gemiddelde van 2019. Sinds juni wordt er weer meer gefietst als vorig jaar. Deze stijgende lijn willen we graag vasthouden. De toe- of afname van recreatief fietsen door landelijk gebied is niet uit de grafiek af te leiden. Vaak fietsen recreanten niet langs N-wegen waar onze telpunten liggen. Ook cijfers van fietsers in de steden en dorpen zijn niet in deze cijfers te zien.

 grafiek fietsaantallen per maand in 2019 en 2020

Blijf fietsen, want de kantoren gaan op een dag weer open

Sinds kort is er een nieuwe website zowerkthet online. De website heeft alle informatie over fietsen en fietsstimulering voor werkgevers en werknemers op een rijtje gezet. De website geeft advies over de manieren hoe je flexibel kunt werken en slim reizen met handige tools, tips & tricks. Fietsen staat aangeprezen als een mooi middel voor duurzame mobiliteit.

Ook een kijkje bij de buren kan inspireren tot meer fietsplezier. De Brabantse fietscommunity Sjees bracht onlangs haar online magazine uit. Een blad vol wetenswaardigheden en ideeën.

Terug naar nieuwsoverzicht