Fietsgeluk hoofdthema op Nationaal Fietscongres 2018

18-7-2018 Staatssecretaris staat voor volle zaal

De zevende editie van het Nationaal Fietscongres werd gehouden op 20 en 21 juni in Rotterdam. De stad won de Tour de Force-innovatieprijs 2018.

Fietsgeluk

Voor de sprekers op het fietscongres is het zonneklaar, fietsen maakt gelukkig. Zo ziet Staatssecretaris Stientje van Veldhoven de toekomst voor de fiets zonnig in. Van Veldhoven verwacht dat het nog in deze kabinetsperiode gaat lukken om 200.000 forenzen uit de file op de fiets krijgen. Ambitieus, erkent de staatssecretaris, 'maar meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 km en meer dan de helft van alle werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. Afstanden die prima per (e-)fiets zijn af te leggen.' Geluksprofessor Ap Dijksterhuis vertelt dat fietsen gelukkig maakt en dat je dat zelf in de hand hebt: 'Gelukkige mensen leven langer en autonomie leidt tot meer geluk. Fietsen geeft zo'n autonoom gevoel'.

Rotterdam wordt de ideale fietsstad

Adriaan Visser, de Rotterdamse wethouder mobiliteit, belooft een duurzaam college-akkoord met de ambitie om alle mogelijkheden te benutten om van Rotterdam de ideale fietsstad te maken. Zo noemt hij fietsprojecten ‘op Zuid’, waar nog maar relatief weinig gefietst wordt, maar ook regensensoren en groenvoorspellers. Een echt innovatief project noemt Visser de eerste groene golf voor fietsers naar het centrum van de stad. 'Binnenkort kun je met een snelheid van zo’n 15 km per uur probleemloos van de Schiekade naar het Hofplein fietsen zonder één keer te hoeven stoppen.'

Intentieverklaring fietsdata voor snelle beschikbaarheid

Via een live-WhatsApp-chat ondertekenden Tour de Force, CROW-NDOV, SHPV, NDW en MOGIN de Nationale Intentieverklaring Fietsdata. Deze intentieverklaring bevordert het samenwerken om fietsdata beter, breder en sneller beschikbaar te krijgen. Nu zijn deze data vaak versnipperd en niet in standaard formats beschikbaar. Data is voor het fietsbeleid van de toekomst essentieel, zeggen de initiatiefnemers. Alleen met goede data over fietsgebruik is de nationale ambitie haalbaar om in 2020, 20 procent meer fietskilometers te bereiken.

Goudappel en Fietsersbond wisselen kennis en data uit

Directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond en Jos van Kleef, algemeen directeur van Goudappel Coffeng en DAT.Mobility grepen deze dag aan om ook  een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Kern van de samenwerking is de uitwisseling van kennis en data en het gebruik van elkaars (fiets)netwerk.

Tour de Force Innovatieprijs

Het is voor het tweede jaar dat Tour de Force de verkiezing van de Innovatieprijs organiseert. Een jury van vakjournalisten koos uit 60 inzendingen 5 genomineerden. De bezoekers van het Nationaal Fietscongres kozen hieruit het project Fietsvlonders. Emiel Arends en collega's van de gemeente Rotterdam namen de prijs t.w.v. €10.000,-. in ontvangst. De gemeente Rotterdam bekijkt met fietsvlonders waar ruimte gecreëerd kan worden voor extra fietsrekken. Op zo’n vlonder zijn tien fietsrekken gemonteerd. Wordt de vlonder goed gebruikt en blijven klachten uit, dan wordt de autoparkeerplaats opgeheven, verhoogt de gemeente de parkeerruimte tot stoepniveau en zet er permanente fietsrekken neer.

fietsenrek op houten vlonder op parkeerplek

De vakjury was van mening dat fietsvlonders zich relatief eenvoudig laten realiseren. Bovendien is het effect groter dan alleen uitbreiding van het aantal fietsparkeerplaatsen in de stad. Je kunt het met recht een democratische maatregel noemen, omdat iedereen tijdens een proefperiode zijn zegje kan doen.

 overhandiging cheque

Foto: Voormalig beroepswielrenner Thijs Zonneveld overhandigt de Tour de Force- Innovatieprijs aan Emiel Arends en collega's van de gemeente Rotterdam (Fotocredits: Martin Hols)

Houten gastheer voor 2019

Houten, de Fietsstad van 2018, is in 2019 gaststad van het Nationaal Fietscongres. Houten kiest al jaren bij de stedenbouwkundige inrichting voor de fiets. De Fietsstad 2018 is een schoolvoorbeeld van fietsdenken. In Houten kun je vlot en veilig op de fiets naar alle bestemmingen, via de kortste route, zonder conflicten met autoverkeer. In Houten verplaats je je sneller op de fiets dan met de auto. Bij het station is een innovatief Fietstransferium gebouwd waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein. Houten wil middels het fietscongres meer aandacht creëren voor het belang van duurzame en gezonde vervoersmiddelen als de fiets.

Terug naar nieuwsoverzicht