Velo-city 2018 in Rio de Janeiro

18-7-2018 Sspreker op podium voor groen scherm met tekst Rio de Janeiro

Rio de Janeiro was gaststad voor het jaarlijkse internationale fietscongres Velo-city op 12 tot 15 juni 2018. Er waren meer dan 1000 deelnemers; een nieuw recordaantal bezoekers aan een conferentie buiten Europa. Meer dan 200 fietsprofessionals deelden hun kennis op het gebied van belangrijke thema’s zoals: fietsen is voor iedereen (social inclusion), gelijke behandeling van alle mensen, diversiteit en gedragsbeïnvloeding. 500 mensen deden mee aan de Bike-parade. Kijk naar het filmpje voor een mooie impressie in een zonovergoten stad.

Transport per fiets steeds belangrijker in grote steden

Een van de vele onderwerpen die de revue passeerden op het congres ging over het toenemende animo om de fiets in te zetten voor zakelijk gebuik. Bakfietsen in Rio zijn overal. Elke kleine winkel heeft zijn eigen driewieler om goederen te leveren aan klanten: deze zogeheten ‘triciclistas’ nemen 40% van het totale fietsverkeer in het centrum van de stad voor hun rekening. Onderzoekers en adviseurs uit de hele wereld zien deze trend; Amanda Fernandes Ferreira, Nationale Universiteit van Taiwan, onderzocht het gebruik van de bakfiets als een alternatief voor het goederenvervoer in dichtbevolkte stedelijke centra. Britta Peters, meldt een geweldig initiatief in Hamburg, waar e-bakfietsen worden gebruikt voor afvoer van afvalstoffen; Fabio Nazareth, adviseur in Cycle Logistics, vertelt dat: “44% van de winkeliers in dichte stedelijke omgevingen die bakfietsen gebruiken voor hun dagelijkse leveringen zeggen dat te doen, omdat het sneller, flexibeler en efficiënter is dan alle andere vervoermiddelen”.

Kijk op de website van European Cyclists’ Federation (ECF) voor een terugblik op Velo-city 2018 en alvast een vooruitblik op Velo-city 2019 in Dublin.

Terug naar nieuwsoverzicht