Is Nederland nog steeds hét fietsland?

11-6-2021 fietser fietspad plantsoen flat

De fiets was in 1820-1860 nog een vreemd exotisch ding, terwijl het nu modieus, comfortabel en milieuvriendelijk is. Nederland fietsland, een wereldwijd bekend begrip, maar zijn wij dat nog steeds? Jos Spriel, beleidsadviseur bij de gemeente Nijmegen vertelt graag iets meer over fietsen in Gelderland anno 2021.

Veel bereikt voor fietsers

De gemeente Nijmegen investeerde de afgelopen jaren enorm veel en heeft ook veel bereikt voor de fiets. Het RijnWaalpad met de prachtige Snelbinder (fietsbrug over de Waal) en het MaasWaalpad met de Maasover (fietsbrug over de Maas) zijn mooie voorbeelden. Maar we zijn er nog niet. We kijken steeds verder om het bestaande fietsnetwerk uit te breiden en meer kwaliteit te geven. We werken nauw samen met Fietsersbond Nijmegen, de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en natuurlijk de provincie Gelderland.

Tweede RijnWaalpad

Een prachtige uitdaging die we samen aangaan is een tweede ‘RijnWaalpad’ tussen Arnhem en Nijmegen. Hoe we die gaan noemen? Dat is nog niet bekend, maar dat de woorden ‘snelle fietsroute’ regelmatig verkeerd vallen bij bewoners heeft mij aan het denken gezet. Daarom introduceer ik hier graag, op persoonlijke titel, een nieuwe naam: de Fietsboulevard!

De toekomst: doen, durf, fiets!

Onze toekomst zit vooral in actieve mobiliteit. Het vierwiel-denken moet verdwijnen uit ons systeem. Verleg grenzen en denk verder! Geef de stad weer terug aan zijn oorspronkelijke bezitter, de voetgangers en fietsers. Zijn we nog steeds het fietsland? Ja, natuurlijk, maar we moeten nu wel doorpakken. Geen woorden maar daden. Met het Nationaal Toekomstbeeld Fiets zetten we Nederland wereldwijd nog meer op de kaart. Nederland als het echte fietsland. Doen, durf, fiets!

Terug naar nieuwsoverzicht