De groenste snelfietsroute komt in Gelderland

19-4-2018 Fietser bij nieuw aan te leggen fietspad door uiterwaard

Primeur in Nederland

Voor het eerst in Nederland wordt 1.7 km fietspad verwarmd met restwarmte van Papierfabriek Parenco. Raymond Jolink, directeur Parenco en gedeputeerde mobiliteit Conny Bieze ondertekenden 17 april 2018 de intentieovereenkomst. Het nieuwe tweerichtingsfietspad komt tussen de Broekhorst en de Veerweg bij Parenco en voert door de Jufferswaard, een Natura 2000 gebied bij de Nederrijn in Renkum. Dit deel van de snelfietsroute moet in 2020 klaar zijn.

Geen strooizout in natuurgebied

Conny Bieze legt uit; “We hebben samen met Parenco onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en de risico’s. De uitkomsten zijn positief. Deze techniek zorgt voor een temperatuurdaling van het koelwater. Dit betekent dat het water al veel warmte kwijt is voordat het in de Rijn stroomt. Als het glad is door vorst dan blijft het fietspad goed te gebruiken. Er hoeft niet gestrooid te worden. Zo werken we aan duurzame mobiliteit” Provincie Gelderland en Parenco hebben afgesproken verder onderzoek te willen doen naar de effecten van een verwarmd fietspad voor de natuur en leefomgeving.

Ook als het glad is op tijd op je werk

Ivo Smit van de Fietsersbond zegt erg blij te zijn met de aanleg van het verwarmde fietspad. ‘De praktijk zal uitwijzen of het gewenste effect gehaald wordt. Als het goed werkt lijkt mij dit de ideale oplossing voor gladheidsbestrijding. Je bent niet meer afhankelijk van de strooiwagen, die natuurlijk altijd pas komt als jij al lang op je werk moet zijn. Ik hoop wel dat een sneeuwschuiver het fietspad schoonmaakt als er een pak sneeuw ligt. Ik kan me niet voorstellen dat de sneeuw gelijk smelt op het warme asfalt, maar ook dat zal de ervaring leren. Ik ben erg benieuwd’.

Op zoek naar uitvoerders

Nu ook de intentieverklaring tussen Provincie Gelderland en Parenco ondertekend is kunnen we op zoek naar uitvoerders van het project. Zij krijgen een grote vrijheid om te bepalen hoe het verwarmde fietspad technisch gemaakt kan worden.

Veilig fietsen zonder oversteek drukke N225

Met de komst van dit nieuwe deel van de snelfietsroute wordt de route veiliger. Nu moeten fietsers nog tweemaal de drukke N225 oversteken. dat hoeft straks niet meer. De route wordt met deze nieuwe verbinding 600 meter korter. Dankzij dit autovrije fietspad door een prachtig stukje Renkum wordt het nog meer genieten op de fiets.

Over de Jufferswaard

De Jufferswaard is een natuurgebied van 31 hectare in de gemeente Renkum. Het is een uiterwaard aan de Nederrijn, tussen het fabrieksterrein van papierfabriek Parenco en de Rijnbrug bij Heteren. Het mooie rivierenlandschap is de thuishaven van vele watervogels en de bever. Het is een geliefd wandelgebied voor bewoners uit Renkum en omgeving.

Terug naar nieuwsoverzicht