Fietspad langs N225

Van
Bokkedijk
Tot
Broekhorst
Planning
Niet gereed
Uitvoerder
Gemeente Renkum en Provincie Gelderland
Fietsafstand voor
4,7 km
Fietsafstand na
4 km

Een nieuw fietspad met verwarmd wegdek bij Parenco

Vanaf de Melkdam tot de Broekhorst komt een nieuw tweerichtingsfietspad direct aan de zuidkant van de N225 in de uiterwaard. Deze ontbrekende schakel verkort de route van Wageningen naar Arnhem met 600 meter. Zonder dit deel moeten fietsers tweemaal de drukke N225 oversteken. Vanwege de bijzondere ligging in de uiterwaard van de Rijn en beschermd natuurgebied wordt het 1700 meter lange fietspad verwarmd met restwarmte van papierfabriek Parenco voor de bestrijding van gladheid. Zo blijft het fietspad begaanbaar bij slecht weer in de winter.

Unieke technologie

De technologie om een fietspad van 1.7 km te verwarmen is uniek. Niet eerder, ook niet in proefopstelling, is restwarmte uit een productieproces gebruikt over deze lengte van een fietsroute.
Schematische weergave verwarmingssysteem (PNG 1,22 MB)

Fietsen door de natuur

In het gebied lopen runderen en paarden vrij rond die zorgen voor de begrazing van het gebied. Om te voorkomen dat de dieren op het fietspad komen, worden er langs het fietspad veekerende rasters gezet die ook kleinere dieren tegenhouden zoals salamanders en ringslangen. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren leggen we de route vlak bij de N225.

Nieuwsbericht De groenste snelfietsroute komt in Gelderland

Brochure De groenste snelle fietsroute komt in Gelderland (PDF 4,8 MB) 

Bekijk de kaart in een apart venster